Řecké speciality

28.02.2023 13:37

Na dovolené v  Řecku můžete zažít doslova koncert chutí. Čerstvé ovoce a zelenina, skvělý jogurt, křupavé pečivo, voňavé koření, výborné zmrzliny  ... to vše chutná i dětem.  

Podívejte se, co si můžete objednat:

Bifteki - nejedná se o klasický biftek, ale o mletou směs většinou hovězího a vepřového masa, naprosto libového, jen s trochou řeckých bylinek. Má tvar jako české karbanátky, ale je chutnější a šťavnatější někdy plněný sýrem feta.

Tzatziki - geniální spojení řeckého jogurtu – určitě nejlepšího na světě - a strouhaných okurek.  K tomu trocha česneku, olivového oleje a dotek máty. Jen tak namazané na pitu nebo jako doplněk k hlavním jídlům.

Gyros - věřte, že řecký je úplně jiný, než znáte od stánků u nás. Liší se použitím druhu masa i  kořením. Určitě vyzkoušejte gyros nejen kuřecí, ale i z jehněčího masa. Jedná se o  velmi zdravé zpracování masa, neboť  vertikální jehla, na které je nasazen, umožňuje stékání přebytečného tuku a maso pak  není zbytečně tučné. Navíc k němu v Řecku vždy dostanete  skvělou čerstvou zeleninu - šťavnatá rajčata a okurky i sladkou cibuli.

Stifado - vzhledem připomíná český guláš, ale chuť je daleko jemnější.  Cibulky, se kterými se vaří, jsou malé a v celku. Zvláštní dotyk nasládlosti vytváří několik sušených švestek a pár hřebíčků. Vybrané maso se skoro rozpadá a dětem opravdu chutná.

Baklava je sladká tečka - listové těsto filo, ořechy, med, sladký sirup…Pokud tento jedinečný desert  zkombinujete s kopečkem řecké jogurtové zmrzliny, je koncert  chutí uzavřen...

 

 

 

 

 

—————

Zpět